A.KLI

Verbouwing van een handelszaak en een eengezinswoning

De Mini Bazar, een oude winkel in feestartikelen, behoort tot het collectieve geheugen in Dendermonde. Het handelspand met bijhorende woonst wordt verbouwd tot een koffiebar en keramiekatelier met een eengezinswoning op de bovenliggende verdiepingen.

voltooid
Jordaens - Stubbe
2021-2023
Dendermonde
fotografie
© Dennis De Smet

Centraal in deze verbouwing staat de herwaardering van de onderbenutte kwaliteiten van dit burgerhuis. De charmante gevel wordt met een nieuwe, diep liggende inkompartij uitgerust, wat een grootstedelijk terras aan de straatkant genereert. Voor- en achteraan geven gebruiksruimtes uit op de straat en de binnenplaats, met ertussen een grootschalig barmeubel en een zittoog op maat met ingewerkte kasten. Het achterhuis wordt volledig gestript en deels als een keramiekatelier op twee verdiepingen ingericht. Het resterende stuk van de achterbouw wordt tot een skelet herleid, dat als een ‘gevonden’ architecturaal kader de binnenplaats haar cachet geeft.

Het project combineert een gepolierde betonvloer en een barmeubel in tegel en inox met raam- en deurpartijen in warm hout. De binnenplaats wordt getypeerd door bestaande muren in baksteen, nieuwe houten geveldelen en een buitentrap in donkergroen staal. Het kleurpalet—beige, bordeaux, groen—zoekt relatie tot zowel het bestaande huis als de branding van de zaak.