plannen

Niveau 0

Niveau +1

Achtergevel

Doorsnede

A.ZIT

Verbouwing van een eengezinswoning

De verbouwing van een eengezinswoning in Buggenhout heeft als inzet om het ruimtegevoel en het contact met de tuin te vergroten. Bestaande koterij wordt afgebroken en een nieuwe uitbouw toegevoegd, die een dubbelganger—als het ware een offset—vormt van het bestaande volume.

voltooid
Cleemput-Mannaert
2013-2015
Buggenhout
fotografie
Marcel van Coillie

Op de benedenverdieping worden bestaande raamopeningen vergroot waardoor er één open leefruimte ontstaat, zonder echter het gevoel van het oude volume te verliezen. De overgang tussen oud en nieuw wordt subtiel gemarkeerd door voegen in de vloerafwerking en door het zichtbaar laten van de oude buitengevel aan de binnenzijde. De toegevoegde ruimte maakt de woning op maat van het gezin en fungeert als een verbindend element met een verscheidenheid aan functies. Op de bovenverdieping ontstaat een spel tussen de dakhellingen en worden een volwaardige slaapkamer en een badkamer gecreëerd. Door toevoeging van het nieuwe volume, behoud van de bakstenen scheimuur en afsluiten van de tuin ter hoogte van de oorspronkelijke achtergevel ontstaat een patio die de hele dag door overgoten is met zon.

Ook de materialen belichamen het contrast tussen oud en nieuw. Het bestaande volume wordt bezet met pleisterwerk en klassieke dakpannen. De ramen worden vervangen maar zijn achter de slag—dus traditioneel—geplaatst. De uitbouw is daarentegen op de gevel en het dakvlak met plaatmateriaal bezet. Het buitenschrijnwerk is diep gelegd, zodat het aan de binnenzijde gelijk ligt met het vlak van het binnenpleisterwerk, ofwel net in opbouw op de gevelplaten geplaatst.

Niveau 0

Niveau +1

Achtergevel

Doorsnede